- Πείτε μας τι προβλήματα αντιμετώπιζαν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία κατά την περίοδο στην οποία εσείς προεδρεύατε το ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στη Βουλγαρία (2005-2008)?
Φυσικά το Συμβούλιο δεν δημιουργήθηκε με παρθενογένεση. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πρέσβη Προκόπη Μαντζουράνη. Με παρακάλεσε να αναλάβω την οργάνωση της προσπάθειας, διότι είχα διατελέσει Πρόεδρος της Bulgarian International Business Association/BIBA (1996-1998) , και είχα κάποια πείρα από το πως λειτουργούν οι διεθνείς ενώσεις επιχειρήσεων και επενδυτών.
Μια σειρά από συναδέλφους και εγώ δουλέψαμε για μήνες προκειμένου να επεξεργαστούμε το Καταστατικό να βρούμε καλούς συνεργάτες και κατάλληλα γραφεία . Μεγάλη ήταν και η προσπάθεια προσέλκυσης σοβαρών ελληνικών επιχειρήσεων, τόσο ελλαδίτικων όσο και κυπριακών.
- Πείτε μας ποιες ήταν οι προκλήσεις που συνάντησε το Συμβούλιο και εσείς , σαν πρόεδρος του,
κατά τη διάρκεια της θητείας σας?
Όταν το Συμβούλιο ξεκίνησε την επίσημη λειτουργία του η Βουλγαρία ετοιμαζόταν να ενταχθεί στην ΕΕ (ως γνωστόν η ένταξη έλαβε χώρα την 1/1/2007). Οι ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία αυτή, πολλώ μάλλον που τότε η Ελλάδα ήταν η μόνη Βαλκανική χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το ίδιο ίσχυε για την Κύπρο στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου). Σημαντική υποστήριξη η Βουλγαρία βέβαια έλαβε και από τις ελληνικές Κυβερνήσεις της περιόδου.
Κατ’αυτόν τον τρόπο η ατμόσφαιρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις (όπως και για όλους τους ξένους επενδυτές) ήταν θετική. Φυσικά οι επιχειρήσεις μέλη μας, αντιμετώπισαν και κάποια προβλήματα φορολογικής και νομικής φύσεως, αλλά αυτά επιλύθηκαν και μετά από παρέμβαση του Συμβουλίου.
Κατά την αρχική αυτή περίοδο το Συμβούλιο προώθησε την συνεργασία μεταξύ των μελών του, και οργάνωσε επίσημες συναντήσεις με εκπροσώπους της οικονομικής και πολιτικής ζωής της Βουλγαρίας της Ελλάδας και της Κύπρου μερικές εκ των οποίων ήταν :
Σεμινάριο με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ.Παπούλια Προέδρου της ελληνικής δημοκρατίας, συνδιασκέψεις με τους Υπουργούς Οικονομικών της Βουλγαρίας και της Ελλάδας συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδας, τον Πρόεδρο του ΣΕΒ και άλλες.
Εκτός από το καθημερινό ηλεκτρονικό δελτίο στα αγγλικά εξέδιδε σε τακτά χρονικά διαστήματα το περιοδικό ΧΟΡΙΖΟΝΤΙ/ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ στα βουλγαρικά και ελληνικά. Το περιοδικό αυτό ήταν μία γέφυρα φιλίας μεταξύ των 2 χωρών.
Την φιλία αυτή προσπαθήσαμε να προωθήσουμε και με ενίσχυση σχολών μέσης και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που ασχολούνταν με την καλλιέργεια της νεοελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Πολύ σημαντική στιγμή για την πολιτιστική δραστηριότητα του συμβουλίου ήταν η εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου, όπου περίπου 3000 Βούλγαροι θεατές απόλαυσαν μια σειρά από αριστουργήματα του ελληνικού κινηματογράφου.
- Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τα μέλη του Συμβούλιου σήμερα?
Το μήνυμα είναι πολύ απλό. Οι Έλληνες που δραστηριοποιούνται στην Βουλγαρία, να μάθουν όσο γίνεται περισσότερα για την ιστορία και τον πολιτισμό αυτής της όμορφης χώρας και να βοηθήσουν στην σύσφιξη των δεσμών των 2 χωρών.