MR. STAMATIS THEODOROPOULOS, Current Chairman of the HBCB BoD

Share This Post

 

1.Πείτε μας τι προβλήματα αντιμετώπιζαν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία κατά την περίοδο στην οποία εσείς προεδρεύατε το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στη Βουλγαρία (2011-2021)?

Οι περίοδοι μέχρι στιγμής είναι τρεις, ανά τριετία από το 2011.

Η πρώτη και η δεύτερη περίοδος συνέπεσαν χρονικά με τη μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο τραπεζικός τομέας και στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, επλήγη σε μεγάλο βαθμό και αυτό έφερε ευρύτερες οικονομικές, κοινωνικές και ποιoτικές εξελίξεις. Αύτη την περίοδο ζήσαμε και το κύμα της δημιουργίας πολυάριθμων ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, όχι όμως ως αποτέλεσμα στρατηγικής ανάπτυξης.

Από το 2017 και μετά η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και προσβλέπει και αυτή σε συνεχή ανάπτυξη. Από τους πρώτους μήνες του 2020 όμως η πανδημία και η επέλαση του Covid-19 μας επέβαλε ουσιαστικά ένα απότομο πάγωμα σημαντικότατων τομέων της οικονομίας και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην παρακολούθηση των περιοριστικών μέτρων και το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας.

2. Πείτε μας ποιες ήταν οι προκλήσεις που συνάντησε το Συμβούλιο και εσείς , σαν πρόεδρος του, κατά τη διάρκεια  της θητείας σας?

Τα σημαντικότερα προβλήματα ήταν οι προκλήσεις του περιβάλλοντος. Η χρηματοοικονομική κρίση των αρχών της δεκαετίας και η τεράστια κρίση του Covid-19. Η επέλαση της πανδημίας ήρθε μία στιγμή που είχαμε μόλις διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία την κοπή της πίτας του έτους, οι εγγραφές νέων μελών ήταν συνεχείς και διαβάζαμε θετικά δημοσιεύματα για τις δραστηριότητές μας  στον ελληνικό Τύπο με την ευκαιρία της υπογραφής του Συμφώνου Αναγνώρισης και Συνεργασίας με το ΣΕΒ με την παρουσία του κυρίου Μπίτσιου στη Βουλγαρία. Το αρχικό Budget 2020 ήταν σύμφωνα με αυτή την πορεία και είναι λυπηρό που λόγω εξωγενών παραγόντων ανεκόπη αυτή η ορμή ανάπτυξης κι εξωστρέφειας που είχαμε.

Ειδικά τον τελευταίο καιρό η λειτουργία του Συμβουλίου έχει περιορισθεί σημαντικά.

Καταρχήν το ΔΣ που λειτουργεί αυτή τη στιγμή αποτελεί μία κατ’ εξαίρεση επέκταση της θητείας του ΔΣ του 2017.

Το σημαντικότερο μας πρόβλημα είναι η απαγόρευση ουσιαστικά διενέργειας εκδηλώσεων για τεράστιο χρονικό διάστημα.  Η δικτύωση και οι επαγγελματικές σχέσεις είναι κύριος στόχος και βασική δραστηριότητα του συμβουλίου μας.

Οι τηλεφωνικές, ηλεκτρονικές και διαδικτυακές επαφές μέσω του site μας, του καθημερινού News letter και του Facebook καθώς και της LinkedIn παρουσίας μας είναι πολύ σημαντικές για να διατηρούμε την επαφή με τα μέλη μας όμως δεν μπορούν να υποκαταστήσουν απόλυτα την άμεση προσωπική επαφή. Είμαστε Βαλκάνιοι κι αποζητούμε την άμεση προσωπική επικοινωνία όμως είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να αποφεύγουμε. Βιώνουμε τους περιορισμούς στη δραστηριότητα μας όπως και άλλοι κλάδοι της οικονομίας με πολύ έντονο τρόπο και αυτοί οι περιορισμοί ήρθαν ακριβώς τη στιγμή που περιμέναμε ηρεμία και ανάπτυξη και στις δύο πλευρές των συνόρων με οικονομική ευημερία των πληθυσμών, πολιτική σταθερότητα και περαιτέρω θεσμική αναγνώριση του συμβουλίου.

3. Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τα μέλη του Συμβούλιου σήμερα?

Θα εστιαζόμουν στη συνέπεια των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου από το 2005 έως σήμερα. Η προσπάθεια ξεκίνησε ακόμα νωρίτερα, το 2004, όταν ο πρώτος Πρόεδρος του Συμβουλίου Χρήστος Κατσάνης  αφιέρωσε προσωπικό χρόνο και πόρους με μία ολιγομελή ομάδα και διαμόρφωσαν το καταστατικό της λειτουργίας μας.

Όλα τα μέλη των ΔΣ από τότε και κυρίως οι πρόεδροι Αντώνης Χασιώτης και ο προκάτοχός μου Γιάννης Πολυκανδριώτης μεταφέροντας μέρος από τη σημαντικότητα των επιχειρήσεών τους και από την προσωπική τους αξία στο Συμβούλιο το κατέστησαν τα πολύ δύσκολα πρώτα χρόνια μία αξιόπιστη επιλογή συλλογικής επιχειρηματικής οργάνωσης κι έκφρασης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.  Το ίδιο κάνει και κάθε μία εταιρία που συμμετέχει σαν μέλος στο Συμβούλιο. Μέσω της δραστηριότητάς της και της σωστής επιχειρηματικής πρακτικής αποτελεί ένα παράδειγμα επιχειρηματικότητας στη χώρα που μας φιλοξενεί και προσδίδει αξία στην κοινότητα.

Η αξία του Συμβουλίου είναι σε απόλυτη συνάρτηση της σημαντικότητας των μελών του και του βαθμού της συμμετοχής τους στις δραστηριότητές του.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι συνεχίσαμε να εγγράφουμε νέα μέλη ακόμα και μετά από αρκετούς μήνες διακοπής των εκδηλώσεων του Συμβουλίου μας λόγω των περιοριστικών μέτρων.  Αυτό αποδεικνύει ότι έχει δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα επιχειρήσεων που προβάλλουν με θετικότητα τις δραστηριότητές μας, υπάρχει η έξωθεν καλή μαρτυρία και η κοινότητα αποδέχεται ότι επιτελούμε το στόχο μας. Αποτελούμε τη σημαντικότερη συλλογική οργάνωση ελληνικού χαρακτήρα στη Βουλγαρία και μέσω των δραστηριοτήτων μας στηρίζουμε τις εκδηλώσεις της ελληνικής κοινότητας στη χώρα, έχουμε άριστες διαχρονικές σχέσεις με την ελληνική Πρεσβεία, χρηματοδοτούμε τη λειτουργία των τμημάτων εκμάθησης μητρικής γλώσσας στη Βουλγαρία και βέβαια προσφέρουμε μίαν ιδανική πλατφόρμα υποδοχής ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία μέσω ανταλλαγής πληροφοριών και ανάπτυξης επιχειρηματικών σχέσεων.

Ελπίζω πολύ σύντομα με αρχή την ημερομηνία της διενέργειας της ΓΣ την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε.

Εύχομαι επίσης στα μέλη του νέου ΔΣ που θα προκύψει από τη ΓΣ μία δημιουργική θητεία και να συνεχίσουν την επιτυχημένη πορεία.

Με εκτίμηση, 

Stamatis Theodoropoulos

Chairman

Hellenic Business Council in Bulgaria

Sofia 1000, 1-V, Oborishte Str., fl. 4

Tel: (+359 2) 950 24 40,41,42

Email:  bggmanager@chipita.com

Web site: www.hbcbg.com

More To Explore